تاریخ انتشار: شنبه 1394/05/03 - 14:15
کد خبر: 173867

دوره مطالعاتی «خبرنامه دانشجویان ایران» برای دانشجویان/ بخش دوم

تاریخ تحولات سیاسی ایران/ از مجاهدین تا منافقین

تاریخ تحولات سیاسی ایران/ از مجاهدین تا منافقین

در این میان اما تاریخ به عنوان حافظه سیال یک جامعه به رنج مضاعفی به نام عدم دسترسی به منابع مطالعاتی خوب مبتلا است. منابعی که توان پاسخ گویی به سوالات روزافزون جوانان و اغنای علمی آنان را داشته باشد.

خبرنامه دانشجویان ایران: یکی از شاخصه های ارزیابی رشد، توسعه و پیشرفت فرهنگی هر کشوری در عصر حاضر میزان مطالعه و کتاب خوانی مردم آن مرز و بوم است و کشور تاریخی ما ایران اسلامی نیز از قدیم الایام تاکنون با داشتن تمدنی چندهزارساله و مراکز متعدد علمی، فرهنگی و کتابخانه های معتبر و علما و دانشمندان بزرگ با آثار ارزشمند تاریخی سرآمد دول و ملل دیگر بوده و در عرصه فرهنگ و تمدن جهانی بسان خورشیدی تابناک همچنان می درخشد و با فرزندان نیک نهاد خویش هنرنمایی می کند.

به گزارش خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»، متأسفانه آمار و ارقام ارائه شده از سوی مجامع و سازمان های فرهنگی داخلی و خارجی در مورد سرانه مطالعه هر ایرانی، چندان امیدوارکننده نمی باشد و رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز از این وضعیت بارها اظهار گله و ناخشنودی نموده و از مسئولان و ارگان های مختلف خواسته اند که با برنامه ریزی های شایسته، موانع و مشکلات ترویج و گسترش فرهنگ مطالعه را حل و برطرف کنند تا توجه به کتاب و کتاب خوانی با وارد شدن به زندگی مردم به یک سیره و سنت رایج عمومی، همگانی و فراگیر تبدیل شود.

در این میان اما تاریخ به عنوان حافظه سیال یک جامعه به رنج مضاعفی به نام عدم دسترسی  به  منابع مطالعاتی خوب مبتلا است. منابعی که توان پاسخ گویی به سوالات روزافزون جوانان و اغنای علمی آنان را داشته باشد.

خبرنگار صنفی - آموزشی «خبرنامه دانشجویان ایران» در نظر دارد بعد از پایان ماه مبارک رمضان در گزارش هایی به معرفی کتاب های مفید در زمینه سیاسی، فرهنگی و اجتماعی برای دانشجویان کند. در ادامه با ما همراه باشید:

بخش دوم 

 

1- فرهنگ وسیاست ایران در عصر تجدد (1300-1320 ش)

پدیدآور: علیرضا ذاکر اصفهانی 

دوره ی تاریخی مورد بحث(1300-1320)  دوران گذار ، آشفتگی و تغییرات سریع و همه جانبه ی بنیادین در حوزه های مختلف از جمله فرهنگ و سیاست است ، اثر حاضر مربوط به برسی  جریانات و عوامل تعیین کننده و هدایت کننده ی  فرهنگ و سیاست ، در ایران عصر پهلوی اول ( رضاخان) است که با اتکاء به گفتمان جهان سومی دهه های 40 و50 شمسی در ایران مبتنی بر زیر گفتمان شرق-غرب و با گرایش به اندیشه های فلاسفه ی پست مدرن آلمانی تالیف شده و بیش از هر چیز به شرق شناسی ادوارد سعید و سایر تئوریهایی که به تبیین روابط  پیرامون محور در نظام بین المللی اشاره دارند تکیه دارد.

2- تکاپوهای آرمانگرایانه ی اسلامی(فدائیان اسلام از زبان محمد مهدی عبد خدایی) 

پدیدآور:  داوود امینی

کتاب حاضر مجموعه خاطرات شفاهی محمد مهدی عبد خدایی، یکی از اعضای دائمی و همیشه همراه جمعیت فدائیان اسلام است که در غالب مصاحبه ی داوود امینی با وی جمع آوری شده ، خاطرات عبدخدایی  از جمعیت  سیاسی – مذهبی  فدائیان اسلام به رهبری و بنیانگذاری سید مجتبی نواب صفوی از اندکی قبل از اعلام موجودیت رسمی ( در 1324 ش) شرو ع میشود و پس از ذکر فراز و فرودهای این جمعیت از تشکیل  تا اعدام نواب صفوی و پراکندگی جمعیت نامبرده  ،  تا آزادی خویش از زندانهای سیاسی پهلوی  پس از تحمل 9 سال حبس(  در1343 )، ادامه می یابد .

3- تاریخ تحولات سیاسی ایران 

پدیدآور: دکترموسی نجفی، دکتر موسی حقانی

کتاب حاضر حاصل تلاش و تحقیقی چندین ساله است که با توجه به رفرنس های معتبر و مستند، محتوا و نوع ارائه مطلب ،  خیلی زود مورد توجه علاقه مندان ، دانش پژوهان و محققان به شناخت تاریخ ایران قرار گرفت و طی سالهای اخیر بطور مکرر به تجدید چاپ رسید.

کتاب حاضر در برگیرنده ی مباحثی در زمیه تحولات سیاسی ایران طی پانزده قرن دوران اسلامی می باشد ودر اولویت اول پرداخت  تحلیلی-تاریخی  به "مولفه های دین، تجدد و مدنیت  در تاسیس دولت-ملت  در گستره هویت ملی ایران" مد نظر مولفان می باشد.

4- «از مجاهدین تا منافقین» (سیر تاریخی سازمان مجاهدین خلق از آغاز تاکنون)

پدیدآور: مهدی حق‌بین

سازمان مجاهدین خلق ایران (منافقین) نام یک گروه سیاسی ـ نظامی است که در سال 1344 با هدف سرنگونی رژیم پهلوی تأسیس شد. این سازمان تحت تأثیر سرکوب قیام مردمی 15 خرداد در جریان تدوین استراتژی به مبارزه مسلحانه رسید و به تدریج با بهره‌گیری از تئوری‌ها و تجارب جریان‌های چپ و مارکسیستی، شیوه‌ی جنگ چریکی شهری را اتخاذ کرد. در سال 1350 بنیان‌گذاران سازمان و به دنبال آن اکثریت کادر آن توسط ساواک دستگیر و اعدام شدند. با اعدام بنیان‌گذاران و تعدادی از کادرهای اصلی، سازمان ضربه سختی را متحمل شد تا جایی که در آستانه‌ی اضمحلال قرار گرفت. 

پس از ضربه‌ی شهریور 50، تمامی نیروهای مذهبی و اصلی سازمان دستگیر شدند و اعضای دستگیرنشده که دارای گرایش‌های جدی به مارکسیسم بودند، هدایت سازمان را به دست گرفتند و همین اعضا رسماً تغییر ایدئولوژی سازمان از اسلام به مارکسیسم را اعلام نمودند. این مسأله باعث تضادهای جدی میان اعضای مسلمان و مارکسیست‌شده‌ی سازمان گردید که در نتیجه به تصفیه و قتل نیروهای مذهبی سازمان توسط اعضای مارکسیست در سازمان منجر گردید. این کشاکش تا پیروزی انقلاب اسلامی ادامه داشت.

صخره سخت بررسی پرونده‌های امنیتی در جمهوری اسلامی (1359-1357)

پدیدآور: محمدحسن روزی‌طلب

نهضت اسلامی امام خمینی(ره) که از سال 1341 با فراز و نشیب‌هایی در ایران و خارج از کشور تداوم یافته بود، در سال 1356 در پی حوادثی شتاب گرفت و به انقلابی تمام‌عیار تبدیل شد که منجر به سرنگونی رژیم پهلوی گردید. پیروزی سریع انقلاب اسلامی، نیروهای انقلابی را با معضلات و مشکلات متعددی در راه تأسیس و استقرار نظام جدید روبه‌رو کرد. اگرچه نوع حکومتِ پس از انقلاب پیشتر در کلام رهبری انقلاب کمابیش ترسیم شده بود با این حال به اقتضای آن روزهای سخت و طاقت‌فرسا که نهال نوپای انقلاب در معرض انواع آسیب‌ها و گزندها بود، ایجاد نهادها و سازمان‌های امنیتی برای حراست انقلاب از توطئه‌های داخلی و خارجی لازم و ضروری بود. 

دستگاه‌ها و نهادهای امنیتی و نظامی حکومت پهلوی با سرنگونی رژیم از هم پاشیده یا در معرض انحلال بودند و عملاً مملکت به دست انقلابی‌ها افتاد. ارتش که در بحبوحه‌ی انقلاب به مردم پیوسته و در ادامه راه نیز به خدمت انقلاب درآمده بود، مورد بغض و عناد گروهک‌های وابسته به شرق و غرب قرار گرفت. در چنین شرایطی تأسیس نهادهای امنیتی نیز چندان سهل و ساده نبود، زیرا هم نفوذ اعضای گروهک‌ها در آن نهادها محتمل بود و هم اینکه مبارزان انقلابی تجربه و سابقه‌ی چندانی در این عرصه نداشتند. به علاوه در روزگار مبارزه با رژیم، گروه‌های زیادی با خط‌مشی مختلف فعالیت می‌کردند که بعد از پیروزی انقلاب تمامی این گروه‌ها خود را صاحبان اصلی انقلاب قلمداد می‌کردند. اگر به این شرایط توطئه‌های دشمنان خارجی و تحریک احزاب و گروه‌های قومی نیز اضافه شود، دشواری شرایط سال‌های اولیه انقلاب روشن‌تر می‌گردد.

مجموعه‌ی پیشرو با نگاهی دقیق و ژرف‌کاوانه به دغدغه‌های انقلابی‌ها از فردای پیروزی انقلاب، درصدد ترسیم فضا و شرایط به وجود آمدن نهادهای امنیتی انقلاب و چگونگی عملکرد آنها در آن شرایط دشوار تاریخی است. نویسنده با نگاهی جدید و جستجوی وسیع در منابع مختلف مروری دقیق بر حوادث و موضوعات امنیتی دو سال ابتدایی انقلاب دارد و ضمن آن به توضیح عملکرد احزاب، گروه‌ها و شخصیت‌ها در قبال تحولات مختلف سال‌های نخست پیروزی انقلاب پرداخته است.

 
مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
تاکید عربستان بر آتش‌بس فوری در غزه
تمجید میرجلال‌الدین کزازی از «مست عشق»
حمله موشکی مجدد حزب‌الله لبنان به پایگاه صهیونیستی
نقش محوری دانشگاه در مردمی‌سازی اقتصاد
جزئیات جدید از تشکیل استان‌های غربی و شرقی تهران
ظرفیت پذیرش در آزمون دستیاری افزایش یافت
شناورسپاه از خط استوا عبورکرد/ اولین ماموریت در نیمکره جنوبی
اتفاقات ورزشگاه‌ها به کرامت بانوان خدشه وارد کرده است؛ ظرف یک هفته بررسی کنید و گزارش دهید
فیلم/ در ون‌های پلیس چه می گذرد؟
انقلاب فرهنگی امام صادق (ع) برای جهاد بود
فیلم/ برگزاری راهپیمایی میلیونی در یمن
سازمان جهانی بهداشت: در صورت حمله اسرائیل به رفح «حمام خون» به راه می‌افتد
قاتل فراری دو میهمان عروسی در مخفیگاهش دستگیر شد
قوه قضاییه در مبارزه با فساد هیچ تبعیضی قائل نمی شود
امدادرسانی به ۲۴۰ شهروند گرفتار در سیل/مردم به هشدارها توجه کنند
تداوم بارش‌های رگباری؛ هشدار سیل به ۱۳ استان کشور
ساحلی‌بازان والیبالیست ایران راهی مرحله یک چهارم نهایی شدند
درخواست آمریکا از قطر برای اخراج سران حماس
ظرفیت سد دز تکمیل شد/ احتمال افزایش خروجی سد دز
محدودیت‌های تردد در معابر تهران به مناسبت شهادت امام صادق (ع)
افزایش تولید با ورود بخش خصوصی به توسعه میادین نفت و گاز
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top